NASI LEMAK (2 org gemok + anak yg tak gemok sgt makan)
Bahan-bahan
NASI
beras 3 pot
santan segera 2 peket (lbh krg 2 biji)
daun pandan 2 helai
halia 1/2 - 1 inci
(diketuk boleh, dihiris pun boleh)
bawang besar 1/2 biji
(dihiris halus, tak letak pun tak apa)
halba 1 sudu teh
(tak wajib letak)
garam secubit dua dah cukup
air untuk masak nasi (tambahan kepada santan)
gula MANA ADA BUAT NASI LEMAK LETAK GULA!!!...
### 1. Basuh beras, masuk dalam periuk nasi
2. Tuang santan tadi, kalau terlalu pekat, tambahkan air
3. Letak daun pandan, halia, bawang dan halba
4. Letak garam
5. Sewaktu memasak, kacau/gaul sekali sekala biar rata
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
ikan bilis dibuang perut 2 genggam (tgn org besar, bukan tgn bdk)
perut ikan bilis / belacan secubit dua (ni kena agak-agak ni)
bawang merah 4-5 biji (kalau bawang besar, agak-agak 2 biji cukup)
cili boh/giling/kisar 2-3 sudu besar (rasa dulu cili jenis pedas ke tak)
asam jawa (buang bijik dia) secubit dua (ni pun kena agak-agak jugak)
air
minyak masak untuk menumis
gula dan garam secukup rasa
### 1. Bawang merah ditumbuk / kisar bersama perut ikan bilis/belacan... ketepikan
2. Tumis bahan-bahan dikisar tadi (bawang merah + perut ikan bilis / belacan)
3. Bila dah naik bau, letakkan cili boh/giling/kisar (lupa pulak, api biar kecil)
4. Masukkan ikan bilis dan gaul-gaul bagi rata dan sekata
5. Tuang air (sesuaikan supaya tidak terlalu cair, kiraan biasa lebih sedikit je dari cili boh tadi)
6. Letak gula (sesuaikan rasa jugak) dalam 3-4 sudu besar (utk yg suka manis)
7. Letak asam jawa (jgn banyak sgt, masam nanti)
8. Garam secukup rasa (secubit sudah)
AKSESORI-AKSESORI LAIN
Ikan bilis goreng
Telur goreng/rebus
Kacang goreng (Gajus goreng lagi sedappp)
Timun
Kangkung celur (kalau ada lah kan)
Ayam goreng tepung/garam kunyit
selamat mencuba...
bawang merah 4-5 biji (kalau bawang besar, agak-agak 2 biji cukup)
cili boh/giling/kisar 2-3 sudu besar (rasa dulu cili jenis pedas ke tak)
asam jawa (buang bijik dia) secubit dua (ni pun kena agak-agak jugak)
air
minyak masak untuk menumis
gula dan garam secukup rasa
### 1. Bawang merah ditumbuk / kisar bersama perut ikan bilis/belacan... ketepikan
2. Tumis bahan-bahan dikisar tadi (bawang merah + perut ikan bilis / belacan)
3. Bila dah naik bau, letakkan cili boh/giling/kisar (lupa pulak, api biar kecil)
4. Masukkan ikan bilis dan gaul-gaul bagi rata dan sekata
5. Tuang air (sesuaikan supaya tidak terlalu cair, kiraan biasa lebih sedikit je dari cili boh tadi)
6. Letak gula (sesuaikan rasa jugak) dalam 3-4 sudu besar (utk yg suka manis)
7. Letak asam jawa (jgn banyak sgt, masam nanti)
8. Garam secukup rasa (secubit sudah)
AKSESORI-AKSESORI LAIN
Ikan bilis goreng
Telur goreng/rebus
Kacang goreng (Gajus goreng lagi sedappp)
Timun
Kangkung celur (kalau ada lah kan)
Ayam goreng tepung/garam kunyit
selamat mencuba...
Terima kasih dengan perkongsian ini
ReplyDelete