kongsiRESEPI

kesemua resepi-resepi yang dikongsi di sini bukan hak milik saya... banyak yang diperolehi dari internet dan tidak kurang juga dari mak saya (bukanlah bermakna resepi itu hak milik mak saya ya)... tujuan saya cuma dua... nak kongsi... dan tujuan utama... suka tak suka... nak bagitau dunia... saya boleh masak okkk... untuk itu... selamat mencuba...

NASI LEMAK (2 org gemok + anak yg tak gemok sgt makan)


Bahan-bahan

NASI
beras                                  3 pot                  
santan segera                      2 peket (lbh krg 2 biji)
daun pandan                       2 helai
halia                                    1/2 - 1 inci
(diketuk boleh, dihiris pun boleh)
bawang besar                      1/2 biji
(dihiris halus, tak letak pun tak apa)
halba                                   1 sudu teh
(tak wajib letak)
garam                                 secubit dua dah cukup
air                                      untuk masak nasi (tambahan kepada santan)
gula                                    MANA ADA BUAT NASI LEMAK LETAK GULA!!!...

### 1. Basuh beras, masuk dalam periuk nasi
       2. Tuang santan tadi, kalau terlalu pekat, tambahkan air
       3. Letak daun pandan, halia, bawang dan halba
       4. Letak garam
       5. Sewaktu memasak, kacau/gaul sekali sekala biar rata

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
ikan bilis dibuang perut                            2 genggam (tgn org besar, bukan tgn bdk)
perut ikan bilis / belacan                          secubit dua (ni kena agak-agak ni)
bawang merah                                        4-5 biji (kalau bawang besar, agak-agak 2 biji cukup)
cili boh/giling/kisar                                   2-3 sudu besar (rasa dulu cili jenis pedas ke tak)
asam jawa (buang bijik dia)                     secubit dua (ni pun kena agak-agak jugak)
air
minyak masak untuk menumis
gula dan garam secukup rasa

### 1. Bawang merah ditumbuk / kisar bersama perut ikan bilis/belacan... ketepikan
       2. Tumis bahan-bahan dikisar tadi (bawang merah + perut ikan bilis / belacan)
       3. Bila dah naik bau, letakkan cili boh/giling/kisar (lupa pulak, api biar kecil)
       4. Masukkan ikan bilis dan gaul-gaul bagi rata dan sekata
       5. Tuang air (sesuaikan supaya tidak terlalu cair, kiraan biasa lebih sedikit je dari cili boh tadi)
       6. Letak gula (sesuaikan rasa jugak) dalam 3-4 sudu besar (utk yg suka manis)
       7. Letak asam jawa (jgn banyak sgt, masam nanti)
       8. Garam secukup rasa (secubit sudah)

AKSESORI-AKSESORI LAIN
Ikan bilis goreng
Telur goreng/rebus
Kacang goreng (Gajus goreng lagi sedappp)
Timun
Kangkung celur (kalau ada lah kan)
Ayam goreng tepung/garam kunyit

selamat mencuba...

1 comment: